22 maart 2022 | Duurzaamheid

5 tips voor het verduurzamen van je huis

Natuurlijk zijn er zaken die altijd goed zijn om te doen in het kader van verduurzaming, de toepasbaarheid van de maatregel is echter sterk afhankelijk van uw woning.

Tip 1: Isoleer muren

De muren zijn de belangrijkste plekken waar je warmte door verliest. Vooral in de leefruimtes als de keuken en de woonkamer is het extra belangrijk dat je kiest voor muurisolatie. Gevelisolatie is een praktische keuze om je huis rondom te voorzien van een extra isolatielaag. Zo voorkom je behoorlijk veel warmteverlies. Bovendien is gevelisolatie relatief goedkoop en kun je er op efficiënte manier een groot deel van je huis mee isoleren.

Tip 2: Vloeren en dak isoleren

Na de muren kijk je naar de vloer en het dak. De vloer is meestal niet direct noodzakelijk, maar vloerisolatie kan wel helpen om optrekkende kou te verminderen. Dakisolatie is ook erg belangrijk: je voorkomt dat er in de zomer te veel warmte binnenkomt en in de winter dat er te veel warmte verdwijnt. Dakisolatie kan je veel geld besparen, omdat warme lucht opstijgt naar boven in het huis.

Tip 3: Zonnepanelen

Zonnepanelen maken geen gebruik van brandstoffen en vervuilen de lucht dus niet omdat zij deze stoffen niet uitstoten. Daarnaast maken zonnepanelen geen gebruik van andere milieuvriendelijke en duurzame energie zoals biomassa of water en wordt er dus niets in het milieu aangetast of opgebruikt. De enige nodige factor is de zon!

Zo lang deze regelmatig blijft schijnen doen de zonnepanelen hun werk. De zonnepanelen werken echter ook met indirect licht, dus als de zon niet direct op de panelen schijnt. De zonnecellen in de zonnepanelen maken direct stroom aan en dus van de energie van de zon wordt niets verspild. Zonnepanelen behoeven ook bijna geen onderhoud, wat ook weer bijdraagt aan de duurzaamheid.

Tip 4: Warmtepomp

Een luchtwarmtepomp is een efficiënte manier van verwarmen. Je gebruikt de buitenlucht om je huis en je water te verwarmen. Op dit moment is een hybride oplossing met een luchtwarmtepomp en een HR++ cv-ketel financieel de beste optie. Het is relatief goedkoop en je hoeft de radiatoren niet aan te passen voor laagtemperatuurverwarming. Zeker als je huis goed geïsoleerd is, verlies je weinig warmte en gebruik je veel minder gas. Je CO2-uitstoot voor verwarming en water daalt gemiddeld met zo’n 35 procent. Bovendien is de cv-ketel dan puur een back-up bij extreme kou.

Als je huis volledig van gas af is, kun je kiezen voor een volledig elektrische luchtwarmtepomp. “Deze luchtwarmtepomp haalt ook bruikbare warmte uit de lucht en is heel duurzaam. Zeker als je de stroom zelf opwekt, vermindert je CO2-uitstoot met 50 tot 60 procent. Deze verwarming kun je combineren met vloer- of wandverwarming of met speciale lagetemperatuur-radiatoren.

Tip 5: HR++ Glas

Dubbel glas is in veel huizen al standaard. Dit is niet gek. Het beschermt niet alleen beter tegen warmte en kou, maar ook tegen geluid. Verder kun je de ruimtes in je huis volledig benutten. Bijvoorbeeld om lekker achter het raam een boek te lezen. De keuze voor HR++ of driedubbel glas maken mensen nu nog minder makkelijk. Dat heeft zeker met de prijs te maken. Ik heb thuis voor triple glas gekozen omdat we ook de kozijnen moesten vervangen. Dat is best veel werk, maar de isolatiewaarde is hoger en het is veel comfortabeler.

Heb jij advies nodig betreft het verduurzamen van jouw huis? 

Verduurzamingsadvies aanvragen

Vergelijkbare blogs