28 september 2022 | Duurzaamheid

De relatie tussen verduurzaming en woningwaarde

De toenemende energielasten zijn een grote aanjager van de stijgende inflatie. De boodschappen worden duurder, huur gaat omhoog en de koopkracht van de Nederlandse consument gaat snel achteruit. Het is niet voor niets dat verduurzaming van vastgoed een veelbesproken onderwerp is.

“Is het tijd om te investeren in verduurzaming?”

Wat levert het op? Wordt mijn woning meer waard?

Duurzaamheidsinvesteringen zoals het aanbrengen van zonnepanelen, het (verder) isoleren van een woning, het plaatsen van een warmtepomp en het plaatsen van nieuwe ramen met de hoogste isolatiewaarde kennen een pittig kostenplaatje. 

Bij veel woningeigenaren en beleggers heerst dan ook de vraag: wat leveren deze investeringen op? Wordt mijn woning meer waard?

8-9% prijsstijging bij sprong van energielabel G naar A

Uit onderzoek van Watson + Holmes is gebleken dat het verduurzamen van de woning altijd voordelig uitpakt. Een sprong van energielabel G naar A vertaalt zich in een stijging van de woningwaarde met 8-9%. In sommige gevallen stijgt de waarde van de woning niet enorm, maar gaan de vaste lasten van het verbruik wel fors omlaag, waardoor de consument iedere maand wat meer geld over houdt.

prijsinvloed-van-energielabel-grafiek-png
prijsinvloed-van-energielabel-grafiek-png

44% van de woningvoorraad in Nederland slecht voorbereid

Waar kantoorpanden met een energielabel slechter dan C per 2023 niet meer worden verhuurd, geldt dit vooralsnog niet voor woningen. Gezien de politieke aandacht en de doelstellingen om de CO2 uitstoot van de gebouwde omgeving de komende jaren fors te laten dalen, is de kans groot dat dit in de toekomst ook voor woningen zal gaan gelden. Helaas heeft op dit moment 44% van de woningvoorraad in Nederland nog geen geldig energielabel.

energielabel-monitor-watson-holmes-png
energielabel-monitor-watson-holmes-png

Onderzoek: energielabels steeds bepalender

In samenwerking met Watson + Holmes is een aantal casestudies gedaan naar woningen die verduurzaamd gaan worden of reeds verduurzaamd zijn. Hierbij is gekeken naar de opbrengsten en de kosten van de duurzaamheidsmaatregelen. De kosten voor verduurzaming zijn door Enven aangeleverd. Enven is een energieadviesbureau gecertificeerd voor het leveren en registreren van energielabels en verduurzamingsadvies.

De verwachting is dat de komende tijd energielabels steeds meer impact zullen hebben op de waarde van woningen. De locatie van een woning is nog steeds erg belangrijk, maar met de hoge energielasten is de consument zich bewuster van het energielabel. Daarnaast staat duurzaamheid bij steeds meer consumenten hoog in het vaandel. Kortom, het verduurzamen van de woning is essentieel voor het behoud en het verbeteren van de woningwaarde.

Het verlagen van de energielasten kan ook worden bereikt met het aanpakken van de bron. Enven is ook partner met Enven Green Energy. Enven Green Energy ontwikkelt, financiert en exploiteert duurzame energievoorzieningen voor aansprekende vastgoedontwikkelingen.

Als combinatie Enven, Watson + Holmes en Enven Green Energy benaderen wij het verlagen van de energielasten vanuit meerdere invalshoeken; van de implementatie van duurzaamheidsmaatregelen tot de optimalisatie van de energiebron, en altijd stevig onderbouwd met big data-analyse.

Neem vrijblijvend contact op

Benieuwd of duurzaamheidsinvesteringen in jouw vastgoed winstgevend kunnen zijn?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Neem contact met ons

Over Waton + Holmes, Enven & Enven Green Energy

Enven, Watson + Holmes en Enven Green Energy slaan de handen ineen om de woningmarkt inzichtelijk te maken op basis van data-analyse en jarenlange lokale expertise. Deze samenwerking – de ideale combinatie data en praktijk – speelt in op de behoefte om snel inzicht te krijgen in de complexe vastgoedmarkt.

Enven is een onderscheidend adviesbureau binnen de vastgoedbranche, met ruime ervaring in verduurzaming en energieadvies. In de afgelopen jaren is Enven uitgegroeid tot landelijk specialist voor zowel particulieren als institutionele klanten, zoals gemeenten, vastgoedbeheerders en bouwbedrijven. Enven werkt enkel met gecertificeerde adviseurs en leidt deze op binnen een eigen interne academy.

Watson + Holmes transformeert big data naar gerichte analyses. Door big data te analyseren en de verschillende datastromen die van belang zijn slim en innovatief te combineren, geeft Watson + Holmes up-to-date (lokale) informatie waarmee keuzes kunnen worden onderbouwd.

Enven Green Energy adviseert, ontwikkelt en implementeert full-service groene oplossingen voor haar klanten. ENVEN Green Energy is ook een onafhankelijke investeerder in collectieve duurzame energiesystemen en maakt deel uit van de Renewable Group. ENVEN Green Energy wil een positieve bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nederland en een actieve bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Vergelijkbare blogs