28 juni 2022 | Duurzaamheid

De waarde van je huis verhogen door te verduurzamen

Het verduurzamen van je woning. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Hoe duurzamer je woning, hoe hoger je energielabel. Wanneer je huis een hoog energielabel heeft kan de waarde van je huis aanzienlijk stijgen. Dat klinkt best interessant, toch? In dit artikel vertellen we welk effect verduurzamen heeft op je huis. Op deze manier verhoog je het energielabel en indirect ook de woningwaarde.

Wat is een energielabel eigenlijk?

Tegenwoordig moet iedere huiseigenaar bij de verkoop van een huis een energielabel hebben. Doe je dit niet, dan is dit strafbaar. Dat wil niemand. Zo’n energielabel geeft potentiële koper inzicht in hoe energiezuinig of -onzuinig een huis is. Dit label gaat van klasse A (heel zuinig) tot en met klasse G (zeer onzuinig). Hoe zuiniger je huis, hoe hoger het energielabel. Een energiezuinig huis heeft bijvoorbeeld goede isolatie, zonnepanelen en een duurzame verwarming. Lees hier meer over in ons artikel over de verschillende energielabels.

Waardestijging van je huis

De hoogte van een energielabel heeft een positieve invloed op de waarde van je huis. De stijging kan zelfs oplopen tot wel 16%. Hoe zuiniger een huis is, hoe aantrekkelijker het wordt voor een (potentiële) koper. Daarnaast verkopen woningen met een A-label sneller in vergelijking tot woningen met een label in bijvoorbeeld klasse D. Voor een woning in deze klasse betalen kopers zelfs 13% minder. Belangrijk om je daar eens in te verdiepen. Uiteraard kunnen wij van Enven je daarover adviseren. We staan voor je klaar.

Verhogen van het energielabel

Om ervoor te zorgen dat jouw energielabel verhoogt kan worden moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Belangrijk is om eerst vast te stellen welk energielabel jouw huis heeft. Hierna kun je aan de slag met het toepassen van verschillende duurzame en energiebesparende activiteiten.
Na het toepassen van verschillende maatregelen volgt een goedkeuring door een onafhankelijk expert. Deze expert zal dan je label wijzigen indien dit van toepassing is.

Ook wanneer je je huis niet wil verkopen zorgt een hoog energielabel voor voordelen. Een huis dat energiezuinig is levert een lager energieverbruik, wat positief is voor je portemonnee. Daarnaast verhoogt het ook je wooncomfort en zorgt het voor minder CO2 uitstoot. Dit zijn effecten die wellicht ook meewegen bij de verkoopbaarheid en dus indirect de woningwaarde.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor het verduurzamen van jouw huis?

Neem contact met ons op

Vergelijkbare blogs