19 januari 2023 | Duurzaamheid

Is het wel of niet nodig om je woning te verduurzamen?

Met de hoge energieprijzen en de aarde die roept om hulp tegen de klimaatverandering, zijn er steeds meer huiseigenaren die ervoor kiezen om hun woning te verduurzamen. Toch komt er veel kijken bij het verduurzamen van een woning. Zo verschilt het per woning welke verduurzamingsmaatregel je het meeste geld oplevert.  

Om deze reden groeit de vraag naar verduurzamingsadvies. Waar men eerst alleen geïnteresseerd was in het aanvragen van een energielabel, omdat dit verplicht is bij de verkoop van een huis, wil men nu weten hoe ze hun energielabel kunnen verbeteren. Dus geen extra vraag naar ‘wat is mijn label?’, maar meer naar ‘mijn label is slechter dan D, wat kan ik doen om naar A te gaan?’. In dit artikel vertelt Chris Baars, directeur van Enven, waarom zoveel mensen bezig zijn met het verduurzamen van hun woning en waarom er geen betere tijd is om te investeren in verduurzamen dan nu. 

Waarom wil men ineens verduurzamen?

Er is momenteel een enorme stijging in het aantal huiseigenaren dat hun woning wil verduurzamen. Op dit moment zijn er drie hoofdredenen waarom men de energieprestatiewaarde van hun woning wil verbeteren. 

  1. De aarde een stukje beter achterlaten voor de volgende generatie 
  2. De energieprijzen zijn hoog, de kosten moeten naar beneden 
  3. Minder afhankelijk zijn van gas vanwege de huidige situatie met Rusland

“Wij zien een grote stijging in verduurzamingsbehoeften. En wat daar de reden voor is, is voor iedereen anders.” – Chris Baars 

Steeds meer huiseigenaren hebben dus de behoefte om hun woning te verduurzamen, maar de reden is voor iedereen anders. Dat deze verschillende thema’s allemaal tegelijk spelen zorgt voor een grote stijging in de vraag naar verduurzamingsadvies. Want de motivatie kan dan wel per eigenaar schelen, het antwoord is hetzelfde: verduurzaam je woning! 

Effect van energierekening op hypotheek

Naast de drie thema’s die momenteel spelen, ziet Chris Baars een andere ontwikkeling in de huizenmarkt waardoor het verduurzamen van een woning steeds belangrijker wordt. Door de energiecrisis die vorig jaar is ontstaan, heeft het energieverbruik van je huidige woning invloed op wat je kan besteden aan een volgende hypotheek. Om het specifieker te maken,

het besteedbaar inkomen wat je kunt uitgeven aan een hypotheek wordt steeds meer beïnvloed door of jij een hoge of lage energierekening hebt.

Een voorbeeld: 

Stel, je hebt op dit moment €1000,- te besteden voor je huis. Vorig jaar werd daarvan €100,- uitgegeven aan energielasten en nu is dat opeens €400,- (indien je over het energie prijsplafond heen gaat). Dit betekent dat je vorig jaar €900,- te besteden had aan je huur of hypotheek en nu nog maar €600,-.  

Nu de energieprijzen boven het prijsplafond erg duur zijn, is het dus belangrijker dan ooit om een goede energieprestatiewaarde te hebben van je huis. Je wilt immers niet dat je straks een minder hoge hypotheek krijgt omdat je huidige woning te veel energie verloren laat gaan, zeker niet in de huidige woningmarkt. 

Waarom nú verduurzamen?

Vaak onderschatten huiseigenaren wat het effect is van je huis verduurzamen, maar ook hoe makkelijk het is om je investeringen terug te verdienen. Chris vertelt dat hij snapt dat het eng kan zijn om te investeren in een verduurzamingsadvies, “maar uit een kleine investering kan blijken dat het misschien wel heel makkelijk is om veel geld per maand te besparen.”  Wil je alvast meer leren over welke mogelijkheden er zijn om je woning te verduurzamen? Lees hier dan meer over in ons artikel over 5 tips voor het verduurzamen van je huis.

De gasprijzen zijn in 2022 ontzettend hoog geweest en het is onzeker hoe de prijzen zich in de (nabije) toekomst gaan ontwikkelen. Het is dan ook nu interessanter dan ooit om je huis te verduurzamen. De terugverdientijd op woningverduurzaming was nog nooit zo kort als nu.  

“De terugverdientijd van verduurzamingsinvesteringen is korter dan ooit.” – Chris Baars 

Voor mensen die hun geld graag willen investeren adviseert Chris om dit te doen in het verduurzamen van je woning. Als je ergens rendement wil halen, haal het uit je eigen huis. Het feit dat je door het verduurzamen je energiekosten verlaagd is op dit moment een erg verstandige investering.

Zo ziet het proces van een verduurzamingsadvies eruit

Wanneer je een verduurzamingsadvies aanvraagt lijkt het in eerste instantie op het proces van een energielabel aanvragen. We maken een afspraak om bij je langs te komen en doen een inventarisatie van de zogeheten ‘thermische schil’ van jouw woning. Voordat je zegt hoe iets beter kan moet je natuurlijk wel kunnen aangeven wat de huidige situatie is. De huidige situatie is het energielabel. Het verschil zit echter in de output. In plaats van een energielabel af te geven, wordt de data gebruikt om een advies op te stellen.

Als je woning op dit moment bijvoorbeeld label D heeft, krijg je advies in het rapport over welke verduurzamingsmaatregelen je kunt nemen om in aanmerking te komen voor een label C, B, of zelfs A.  In het rapport vind je dus omschrijvingen van verschillende scenario’s met verschillende labels als uitkomst. Bij een rapport van Enven geven we ook richtprijzen, zodat je weet welke investering op dit moment haalbaar voor jou is. 

Wanneer je enkel een verduurzamingsakkoord wil afnemen, adviseren wij van Enven je om dit toch in combinatie te doen met de aanvraag van een energielabel. Dan komen we eerst bij je thuis en doen we een inventarisatie van je woning. Mocht het energielabel lager zijn dan je wil, dan maken wij een rapport waarin staat wat je moet doen om het beter te maken. Zodra je jouw woning hebt verduurzaamd komen we terug om het nieuwe energielabel af te melden. Best slim, want anders betaal je twee keer voor de inventarisatie van je woning. 

Wil je een verduurzamingsadvies ontvangen zodat je in aanmerking komt voor een goed energielabel? Vraag dan een advies aan door op de knop hieronder te klikken, dan bespreken we vrijblijvend de verschillende opties. 

Verduurzamingsadvies aanvragen

Energiezuinig huis vs. eigen energieverbruik

Let op, om echt energiezuinig te wonen is niet alleen een energiezuinig huis van belang. Je kunt immers een energielabel A hebben, maar als jij alle ramen open laat staan terwijl je de verwarming hebt aangezet verbruik je natuurlijk alsnog veel energie.  

Bij het vaststellen van een label wordt er niet gekeken naar jouw gedrag. Dit wil zeggen dat het energielabel puur gebaseerd is op hoeveel de energiebehoefte, het energieverbruik en het aandeel van hernieuwbare energie (denk aan zonnepanelen) zijn van je woning. Er wordt dus niet gekeken naar de energiemeter in de meterkast. Dit is ook niet gek, want als je een energiezuinig label voor jouw huis ontvangt omdat jij energiezuinig leeft kan een volgende bewoner die niet energiezuinig is op zijn gezicht gaan.  

Heb je een goed energielabel maar blijven je energiekosten hoog? Probeer dan niet alleen te kijken naar hoe je jouw woning kunt verduurzamen maar ook hoe je zelf energiezuiniger kunt leven.

Uitdaging bij het verduurzamen

Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen hun woning willen verduurzamen. Chris Baars ziet echter wel een uitdaging in de huidige markt, namelijk de beschikbaarheid van mankracht en materiaal. “Je kunt wel zeggen dat je nu een warmtepomp wil, maar vind maar eens een aannemer die dat op korte termijn gaat plaatsen. Naast het feit dat de materialen wel beschikbaar moeten zijn.” Er is een enorme vraag en behoefte naar woningverduurzaming, maar de capaciteit om dit te bewerkstelligen sluit hier nog niet bij aan. Wil je jouw woning verduurzamen? Zorg dan dat je er op tijd bij bent met het aanvragen van offertes. 

Wil je weten of jouw woning toe is aan verduurzaming? Vraag dan een verduurzamingsadvies aan. Bij Enven wordt het advies namelijk direct geregeld. Laat je gegevens achter door op de onderstaande knop te drukken, dan nemen wij (vrijblijvend) zo spoedig mogelijk contact met je op. 

Verduurzamingsadvies aanvragen

Vergelijkbare blogs