3 juni 2022 | Energielabels

De 5 belangrijkste voordelen van een energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Eigenaren zijn verplicht om bij het verkopen of kopen van een huis een energielabel beschikbaar te stellen. Dit geldt voor zowel koopwoningen als huurwoningen. Doe je dit niet? Dan heb je een kans op een fikse boete. Dat wil je natuurlijk niet.

Er zitten ook veel voordelen aan het hebben van een energielabel voor je woning. Dit geldt vooral als je een goed energielabel hebt. Wij sommen de voordelen voor je op.

Huis meer geld waard

Huizen kunnen een energielabel hebben variërend van A tot G. Huizen met een A-label zijn het meest zuinig. Huizen met een G-label zijn het minst zuinig. Is je huis bijvoorbeeld goed geïsoleerd en heeft het zonnepanelen? Dan kan je woning in waarde stijgen. Het energielabel wordt namelijk meegenomen in het taxatierapport.

Een hoger label heeft een positief effect op het verhogen van de woningwaarde en verkoopprijs van je huis. Dit is niet overal hetzelfde, de waarde is afhankelijk van de locatie. Huizen met een A, B of C-label worden doorgaans voor €4000,- tot €6000,- meer verkocht dan huizen met een D-label of lager.

De waarde stijgt door het hebben van een gunstig energielabel gemiddeld met 2%. De prijsstijging is dus afhankelijk van de locatie en de huidige verkoopprijs. Daarnaast zorgt de toenemende vraag naar duurzame huizen en het lage aanbod van deze huizen voor een aanhoudende stijging van de woningwaarde met een goed energielabel.

Bovendien helpt een energielabel huizenkopers met het berekenen van het verwachte energieverbruik. Dit maakt het voor hen aantrekkelijker om een huis met een hoger energielabel te kopen.
Belangrijk om te weten is dat de hoogte van de stijging volledig afhankelijk is van het type huis, de locatie en de hoedanigheid van de verduurzaming.

Woning sneller verkocht

Een woning met een hoog en dus gunstig energielabel wordt over het algemeen sneller verkocht. Een woning met een A-, B- of C-label staat gemiddeld minder lang in de verkoop dan een woning met een D-label of lager. Mensen hechten steeds meer waarde aan een groen energielabel.

Een gunstig energielabel geeft de koper veel informatie over het huis, maar vooral de bevestiging dat het huis wat hij/zij koopt ook echt goed is. Het energielabel wordt zichtbaar in alle verkoopadvertenties, zowel via de makelaar als bijvoorbeeld op Funda.

Zo ziet de mogelijke koper van je huis meteen hoe energiezuinig en/of duurzaam je huis is. Het vertrouwen dat men waar voor zijn geld krijgt is in dit verhaal erg belangrijk.

Gunstige financieringsvoorwaarden

Een goed energielabel kan gunstige financieringsvoorwaarden opleveren. Verschillende hypotheekverstrekkers wegen het energielabel mee in de voorwaarden van de financiering. Zo rekenen ze bijvoorbeeld een lagere rente bij een goed energielabel.

Direct een energielabel nodig? Vraag nu simpel en snel een energielabel aan!

Energielabel aanvragen

Stijging wooncomfort

Energiezuinig wonen heeft niet alleen invloed op de portemonnee, maar ook op het wooncomfort. Een duurzaam huis begint in veel gevallen bij het isoleren van een woning. Dat merk je direct. Je huis voelt warm aan op koude dagen en blijft langer koel op dagen dat het juist erg warm is buiten.

Duurzaamheid en het milieu

Door te investeren in een goed energielabel ben je niet alleen voordelig voor jezelf bezig, maar ook voor het milieu. Het hebben van een groen energielabel heeft meerdere voordelen waaronder ook maatschappelijk voordelen. Zo geeft het allereerst voldoening. Daarnaast stoot je minder CO2 uit en ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Daarmee ontlast je toekomstige generaties. Allemaal pluspunten dus.

Van deze voordelen profiteren

Samen kijken we wat een energielabel voor jouw woning kan betekenen. Wil je jouw huis verduurzamen, zodat jouw woning een beter energielabel krijgt, het wooncomfort stijgt en bovenal de energiekosten dalen? Wij zijn er om je te voorzien van de juiste adviezen om jouw woning te verduurzamen.

Ga vrijblijvend het gesprek aan met een van onze gecertificeerde adviseurs om de voordelen te bespreken.

Neem contact met ons op

Vergelijkbare blogs