5 mei 2022 | Energielabels

De verschillen tussen een voorlopig en definitief energielabel

Er kan verschil zitten tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel. Een voorlopig energielabel komt tot stand op basis van een inschatting over de meest voorkomende woningkenmerken. Een definitief energielabel is gebaseerd op de gegevens over de energiezuinigheid van een specifiek huis. In deze blog wordt het verschil tussen de soorten energie labels verder toegelicht.  

In 2015 heeft elke huis in Nederland een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Dit energielabel is bepaald op basis van gegevens die geregistreerd zijn bij het Kadaster. Dit zijn gegevens zoals de oppervlakte, het type en het bouwjaar van je huis. Een huis heeft een voorlopig energielabel totdat er een definitief energielabel is geregistreerd.

Definitief energielabel

Een definitief energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van een gebouw of woning. Het definitieve energielabel wordt op basis van de volgende woningkenmerken bepaald: 

  • Isolatie van de woning (muren, vloer en dak) 
  • Tapwatervoorziening 
  • Verwarmingstoestel 
  • Ventilatiesysteem 
  • Beglazing van de woning 
  • Aan- of afwezigheid van een zonneboiler en zonnepanelen  

Het definitieve energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Ook maakt het energielabel duidelijk welke mogelijke energiebesparingsmaatregelen er genomen kunnen worden. Na de beoordeling wordt een energielabelklasse aan een huis toegekend. Deze loopt van A tot en met G. Hierin staat A voor het meest energiezuinig en G voor het minst energiezuinig.  

Een definitief energielabel wordt opgesteld door een daartoe bevoegd EnergiePrestatie adviseur. Deze adviseur komt op locatie langs om de woning op te nemen. Vervolgens zal er een EnergiePrestatieberekening worden gedaan.  Aan de hand van deze berekening wordt het energielabel bepaald. Vervolgens wordt er door de adviseur ook een rapport opgesteld. Het rapport dat je ontvangt met het energielabel bestaat uit een aantal overzichtelijke pagina’s waarin je de energieprestatie van de woning terug kan vinden. Daarnaast worden ook eventuele verbeteringen voorgesteld waarmee je het energieverbruik van de woning kunt verminderen.  

Wil je graag een definitief energielabel aanvragen of heb je meer uitleg nodig over wat de verschillende labels inhouden? Onze gecertificeerde energieadviseurs helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Vergelijkbare blogs