18 mei 2022 | Energielabels

Regel in 4 stappen simpel en snel een energielabel voor jouw huis

Sinds januari 2022 is het verplicht een definitief energielabel te vermelden bij het verkopen of verhuren van een woning. Maar hoe vraag je dit aan?

Stap 1: Aanvraag 

Een energielabel mag enkel opgenomen worden door hiervoor gecertificeerde adviseurs en bedrijven. Ga op zoek naar een energieadviseur. De kosten van een energielabel zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals woonoppervlakte, woningtype en/of het aantal buiten- en binnenmuren. Tijdens de aanvraag kun je de adviseur al voorzien van relevante informatie en documenten zoals plattegronden van de woning, type woning en eventuele bijzonderheden.

Stap 2: Afspraak bevestiging 

De afspraak wordt gemaakt zodra je akkoord bent met de offerte. De adviseur kan je vragen om specifieke documenten toe te sturen, zodat de afspraak voorbereid kan worden. Samen met de adviseur plan je een geschikt moment in. Je ontvangt hier vaak een bevestiging van per e-mail of per SMS.  

Stap 3: Bezoek op locatie 

Een energielabel moet aan verschillende normen voldoen. Om hieraan te voldoen zal er een EnergiePrestatie (EP) adviseur op locatie langskomen om de woning op te nemen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk informatie over de woning bij de hand hebt, zoals facturen van verduurzamingsmaatregelen, technische bouwtekeningen en eventuele andere documentatie. Een woningopname duurt, afhankelijk van de woningsituatie, ongeveer 1,5 tot 2 uur. 

Stap 4: Ontvangst label 

Na het opnemen van de woning gaat de energieadviseur aan de slag met het registreren van de energieprestatieberekening. Deze berekening wordt geregistreerd in de registratiedatabase van de Rijksoverheid. De energieadviseur zorgt ervoor dat je het energielabel, ook wel afschrift genoemd, zo snel mogelijk per e-mail ontvangt. Na de registratie van de energieprestatie van je woning is het energielabel 10 jaar geldig. De exacte datum staat vermeld op het label. 

Simpel en snel een energielabel voor jouw huis? Vraag nu een energielabel aan en wordt direct geholpen door een van onze gecertificeerde adviseurs.

Energielabel aanvragen

Vergelijkbare blogs