27 april 2022 | Energielabels

Huizenverkopers zijn verplicht om een energielabel te hebben

Allereerst biedt een energielabel inzichten in hoe energiezuinig jouw huis is. Daarnaast geeft een energielabel meer inzicht over de mogelijke verbeteringen die kunnen bijdragen aan een energiezuinigere woning. Sinds januari 2022 is het zelfs verplicht om een energielabel te hebben als je jouw woning gaat verkopen of verhuren. Regel op tijd een energielabel, anders vertraagt dit het verkoopproces van jouw woning. 

Regels en wetten betreft energielabel

Het hebben van een definitief energielabel is verplicht bij de verkoop, het verhuren en opleveren van een huis of gebouw. Daarnaast is het verplicht om de energielabelklasse te vermelden in commerciële advertenties. Dit zijn advertenties op kanalen zoals social media, de website van een makelaar of bijvoorbeeld Funda.  

Op het moment dat er geen energielabel wordt getoond bij het adverteren over de verkoop of het verhuren van jouw woning riskeer je een boete. Deze boete zal vanuit het Instituut Leefomgeving en Transport (ILT) worden opgelegd. Als particuliere woningverkoper riskeer je een boete van €435,- wanneer het definitieve energielabel niet wordt vermeld. Voor bedrijven bedraagt deze boete €860,-. 

De energielabelklasse is de letter waarin het energielabel wordt uitgedrukt, A++++ tot G. Waarbij A++++ staat voor het meest energiezuinig en G voor het minst energiezuinig.  

Financiële voordelen van een energielabel

Naast het vermijden van een boete zijn er nog een aantal financiële redenen waarom het verstandig is om een energielabel te hebben als huisverkoper. 

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Op het moment dat een woning wordt beschouwd als zeer energiezuinig is deze woning meer waard. Als een huis namelijk goede isolatie en zonnepanelen heeft, kan de woning in waarde stijgen. Dit komt omdat het energielabel mee wordt genomen in het taxatierapport. Dit is dus gunstig voor de verkoopprijs, maar ook voor de voorwaarden van een hypotheek: een duurzame woning is namelijk meer waard en heeft minder grote investeringen nodig in de toekomst. 

Verzeker jezelf van een energielabel

Wil je jouw huis verkopen, regel snel een energielabel om het proces niet te vertragen. Een huis met een energielabel wordt normaliter sneller verkocht. Verkoop je niet direct, dan is een energielabel 10 jaar geldig.

Niet alleen is het verplicht om het energielabel te tonen in de advertenties van jouw huis, ook is het handig voor de koper. Hierdoor wordt de mogelijke koper direct geïnformeerd over hoe energiezuinig en duurzaam een huis is en wat deze persoon eventueel moet doen om het huis te verduurzamen. Op het moment dat een woning energiezuiniger is, is deze aantrekkelijker voor potentiële kopers en kun je een hogere prijs vragen.  

Verduurzamingsinzicht door het hebben van een energielabel

Als laatste geeft een energielabel inzicht in de mogelijke verbeteringen die kunnen bijdragen aan een energiezuinigere woning. Doormiddel van plussen en minnen geeft het energielabel aan waar je huis goed of juist verbetering nodig heeft betreft de isolatie. Daarnaast bevat het energielabel aanbevelingen over mogelijke verbeteringen op installaties.  

Direct aanvragen

Vraag simpel, snel jouw energielabel aan bij een van onze gecertificeerde adviseurs.

Vergelijkbare blogs