11 mei 2022 | Energielabels

Manieren hoe jij je energielabel kan verbeteren

Heb je een woning op het oog? Heb je een ouder huis? Of heb je pas een nieuw huis gekocht? Zijn de maandlasten voor gas en licht aan de hoge kant? Dan kan het geen kwaad om je (voorlopige) energielabel te controleren.

Door het verbeteren van je energielabel wordt je huis namelijk niet alleen meer waard, maar wordt je huis ook energiezuiniger, waardoor je maandelijks minder kwijt bent aan energielasten. De labels worden geclassificeerd van A tot en met G. Daarbij is een woning met een A label het zuinigst in haar energieverbruik en een woning met een G label het minst zuinig. Wanneer je woning een laag energielabel heeft, bijvoorbeeld een E, F of G label, is er dus nog veel te verbeteren aan je woning. In deze blog vertellen we je drie manieren waarop je dit kunt doen. 

De verschillende verbeteringen lopen uiteen wat betreft financiële investering en de grootte van de ingreep aan de woning. In veel situaties is er een duurdaamheidslening of subsidie beschikbaar voor deze energiebesparende maatregelen, om het verduurzamen van je woning een duwtje in de rug te geven.

Warmte in huis houden 

Wanneer een woning niet of slecht geïsoleerd is, kan er tot wel 75% van de verwarmingskosten bespaard worden. Denk hierbij aan gevel-, glas-, dak- of vloerisolatie. Eén of een combinatie van meerdere maatregelen kunnen voor een flinke verbetering van je energielabel zorgen. 

Dak- en vloer- of bodemisolatie zorgen in bijna alle gevallen voor een verbetering in je energielabel. Het dak isoleren bespaart namelijk veel energie. Warmte in de woning stijgt op en verdwijnt door een slecht geïsoleerd dak. In veel woningen is het dak zelfs helemaal niet geïsoleerd. Hoe groot deze ingreep is, is afhankelijk van je type dak. Is deze ingreep te groot of te duur? Dan kun je ook kijken of vloerisolatie een optie is. 

Woningen met een bouwjaar tussen 1930 en 1970 zijn vaak gebouwd met een spouwmuur: een dubbele muur waar een ruimte tussen zit. Deze ruimte tussen de muren kun je laten na-isoleren. Doordat deze ingreep in sommige gevallen zorgt voor een besparing van ongeveer 10% van de verwarmingskosten, is de investering binnen een paar jaar al terug te verdienen. Afhankelijk van meerdere factoren kan dit al zorgen voor een eerste stap naar het verbeteren van je energielabel. Daarnaast zijn ramen een groot onderdeel van de gevel van je woning. Als er nog enkel glas of verouderd dubbel glas in de woning zit, gaat er veel energie verloren via de ramen. Je kunt de ramen (laten) vervangen door HR (hoog rendement) glas, wat bijna altijd een betere isolatiewaarde heeft. 

Duurzamer verwarmen 

Nu je de opgewekte warmte beter in huis houdt kun je gaan kijken naar duurzaam verwarmen. Dit kan ervoor zorgen dat je energielabel verbeterd van C naar B, of van B naar A. Heb je nog een oude ketel voor de centrale verwarming? Dan kan dit nog een VR (verbeterd rendement) ketel zijn. Een VR zet ongeveer 89% van het gas om in bruikbare warmte, terwijl een nieuwere HR-combiketel meer dan 100% bruikbare warmte uit het gas kan halen. Echter blijf je in deze situatie aardgas verbruiken. Dit zorgt slechts voor een vermindering van de CO2 uitstoot. 

Wil je 100% duurzaam verwarmen? Overweeg dan om bijvoorbeeld een warmtepomp te installeren in of bij je woning. Een warmtepomp wekt met behulp van elektriciteit warmte op uit de buitenlucht of uit het grondwater. Doordat elektriciteit duurzaam opgewekt kan worden door bijvoorbeeld windmolens en biomassa kun je je huis verwarmen zonder CO2 uit te stoten. 

Is je cv-ketel nog te nieuw om vervangen te worden? Dan kun je voor het opwekken van warm water een zonneboiler plaatsen, zodat je de cv-ketel alleen nog gebruikt voor het verwarmen van de woning. 

Plaatsen van zonnepanelen 

Doordat je met een warmtepomp meer elektriciteit gaat verbruiken is het voordelig om (een deel van) deze energie zelf op te wekken doormiddel van zonnepanelen. Ga je geen warmtepomp plaatsen? Dan zijn zonnepanelen alsnog (vaak) een duurzame investering. Door zonnepanelen te plaatsen op je huis komt de woning in aanmerking voor een A label.

Vervolgstappen 

Een energielabel kan zorgen voor gunstige financieringsvoorwaarden en je helpen met de investering voor het verduurzamen van je huis. Benieuwd naar de mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Neem vrijblijvend contact op met een van onze gecertificeerde adviseurs, of vraag direct een energielabel aan. 

Ik wil contact opnemen

Vergelijkbare blogs