3 juni 2023 | Energielabels

Waar moet je op letten bij het aanvragen van een energielabel?

Wanneer je een huis gaat verkopen dan moet het huis worden voorzien van een energielabel. Dit is wettelijk verplicht. Doe je dit niet, dan kun je hiervoor een boete krijgen. Dat wil natuurlijk niemand. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het aanvragen van een energielabel. En niet geheel onbelangrijk, wat is een energielabel eigenlijk? Lees direct verder.

Het energielabel

Wanneer je een huis gaat verkopen of een nieuw huis koopt, dan krijg je te maken met een energielabel. Het is een digitaal document waarin staat hoe zuinig of onzuinig het huis is dat je wil kopen of verkopen. In dit document wordt de mate van zuinigheid van het huis in klassen weergegeven. De maatstaf van verschillende energielabels gaat van A tot en met G. A is heel zuinig, G is zeer onzuinig. De bedoeling van het energielabel is om consumenten bewust te maken van hoe energiezuinig een huis eigenlijk is. Hoe zuiniger het huis, hoe beter het energielabel is dat je krijgt.

Waar moet een energielabelleverancier aan voldoen?

Het spreekt voor zich dat het niet mogelijk is om zelf een keuring uit te voeren wat betreft de duurzaamheid van je huis. Dit zal moeten worden uitgevoerd door een externe deskundige partij. Hier gaat de energielabelleverancier een belangrijke rol spelen. Dit is de deskundige die jouw huis moet gaan beoordelen op duurzaamheid. Een adviseur moet voldoen aan bepaalde eisen. Deze eisen zorgen ervoor dat het energielabel op een eerlijke manier wordt verstrekt aan de eigenaar van het huis. Het is daarom ook niet mogelijk dat een energielabel wordt aangevraagd bij een niet-erkende leverancier.

De bedrijven die een keuring mogen uitvoeren kijken altijd naar de eisen die zijn opgenomen in de Beoordelingsrichtlijn (BRL). Alleen als een bedrijf in het bezit is van dit procescertificaat mag het bedrijf energielabels registreren in de landelijke database. Wij van Enven hebben dit certificaat in bezit en kunnen je dus een passend energielabel bieden.

Enven als jou energielabelleverancier

Enven heeft al jarenlang ervaring in het verduurzamen van vastgoed. Met een team van goedopgeleide EnergiePrestatie (EP) adviseurs helpen wij jou met het verkrijgen van een energielabel. Daarnaast ondersteunen we je ook met het verduurzamen van jouw huis. De afgelopen jaren hielpen we al vele bedrijven en huiseigenaren. Kunnen wij jou ook helpen? Klik dan op de knop hieronder en laat je gegevens achter.

Vergelijkbare blogs