3 juni 2023 | Energielabels

Wat betekenen de verschillende energielabels?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Het energielabel wordt uitgedrukt doormiddel van letters die een energielabelklasse aangeven. Deze klasse lopen van A tot G waarin A het energiezuinigst is en G het minst energiezuinig. De klasse is grotendeels gebaseerd op hoeveel fossiele brandstof verbruikt wordt. Het energie verbruik wordt berekend in kWh/m2.

In deze blog wordt uitgelegd wat de verschillende energielabels betekenen.

Dit zijn de verschillende energielabels:

Energielabel A

Energielabel B

Energielabel C

Energielabel D

Energielabel E

Energielabel F

Energielabel G

Energielabel A

Energielabel A staat voor een zeer laag energieverbruik. Het is het ‘groenste’ energielabel dat een huis kan krijgen. Een huis met energielabel A is vaak goed geïsoleerd, heeft zonnepanelen en/of een warmtepomp. Door deze factoren is het huis een stuk energiezuiniger en wordt er minder CO2 uitgestoten.

Het hebben van energielabel A heeft de volgende voordelen:

Door het hebben van een energiezuinige woning heb je een lagere energierekening;

Je draagt bij aan een vermindering van de CO2 uitstoot, dit is beter voor het milieu;

Je huis is over het algemeen een stuk meer waard op het moment dat je het wilt verkopen ten opzichte van een huis met een lager energielabel;

Het huis is goed geïsoleerd, hierdoor heb je een comfortabele leefomgeving. In de winter blijft het warmer binnen.

Energielabel A kan je duurzaamheidskorting op je hypotheek opleveren. Diverse banken geven korting op je hypotheek als een woning energielabel A heeft. De consumentenbond heeft op hun website een overzicht van alle hypotheekverstrekkers en de korting die zij verlenen. Bovendien verkoop je jouw huis sneller wanneer deze een A label heeft.

Energielabel A+++

De verschillende energielabels worden bepaald aan de hand van hoeveel fossiele energie een huis verbruikt. In de berekening hiervan speelt de woonoppervlakte ook een rol. Waar energielabel A al heel zuinig is, is een huis met energielabel A+++ volledig duurzaam. De maximale hoeveelheid kWh/m2 aan fossiele energie per jaar is te zien in de tabel hieronder.

Vergelijkbare blogs