21 februari 2023 | Nieuws & Trends

De SVOH verandert: Voldoe je wel aan de voorwaarden?

De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen wordt vanaf 1 april 2023 versoepeld. In dit artikel lees je alles over de nieuwe voorwaarden.

Wat is de SVOH?

Met de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) wil de overheid alle verhuurders in Nederland stimuleren hun woningen te verduurzamen. Een van de redenen hiervoor is de doelstelling dat in 2050  alle woningen in Nederland CO2-arm moeten zijn.

Voor  wie is de SVOH?

De SVOH is bedoeld voor alle eigenaren van bestaande huurwoningen (behalve woningcorporaties). Door een aanvraag te doen voor SVOH kunnen verhuurders profiteren van extra investeringscapaciteit waardoor het makkelijker wordt om één of meerdere huurwoningen te verduurzamen.

Waarvoor kan je SVOH aanvragen?

Er zijn drie maatregelen waarvoor u subsidie kunt aanvragen:

 • Energiebesparende maatregelen
 • Onderhoudsmaatregelen
 • Energieadvies

Momenteel geldt dat een verhuurder pas in aanmerking komt voor SVOH bij het laten uitvoeren van twee energiebesparende maatregelen. Vanaf 1 april 2023 kan de SVOH echter ook worden aangevraagd voor slechts één energiebesparende maatregel. Let er wel op dat het subsidiebedrag dan wordt gehalveerd.

Bij het aanvragen van subsidie voor een onderhoudsmaatregel moet ook minimaal één energiebesparende maatregel worden uitgevoerd. 

Om zeker te zijn dat de subsidie wordt gehonoreerd, kan binnenkort gemaakt worden van meldcodelijsten. Hierop staan de materialen en producten van de energiebesparende maatregelen waarvoor subsidie kan worden aangevraagd.

Hoeveel subsidie kan worden aangevraagd?

Per woning wordt een bedrag van maximaal €6.000 uitgekeerd. In totaal kan een aanvrager maximaal €400.000 krijgen. Bij aanvragen voor een bedrag van €125.000 of hoger, moet de subsidieaanvraag eerst worden gediend voordat er met de werkzaamheden worden gestart. Is het benodigde bedrag onder de €125.000? Dan moet de subsidieaanvraag worden ingediend nadat de werkzaamheden volledig zijn uitgevoerd.

*Toelichting over energiebesparende maatregelen

U kunt SVOH aanvragen voor verschillende energiebesparende maatregelen, waaronder:

 • Isoleren van spouwmuren
 • Isoleren van binnen- of buitengevels
 • Isoleren van dak-, zolder- of vlieringvloer
 • Isoleren van de vloer of bodem
 • HR++ glas, triple glas, evt in combinatie met isolerende deuren
 • Voor de eerste keer aanleggen van CO2-gestuurde ventilatie / balansventilatie

*Toelichting onderhoudsmaatregelen

U kunt SVOH aanvragen voor verschillende onderhoudsmaatregelen, waaronder:

 • Nieuwe buitenkozijnen
 • Vervangen of installeren van ventilatieboxen

*Toelichting energieadvies

U kunt ook SVOH aanvragen voor professioneel energieadvies van een gecertificeerd bureau zoals Enven. 

Wat is de stand van zaken, welke opties zijn er om te verduurzamen, en wat levert het meeste op in uw specifiek geval? Met een verduurzamingsadvies – opgesteld door gecertificeerde EPA-adviseurs – weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt.

Aanvragen SVOH

 Bent u van plan gebruik te maken van de SVOH? Neem dan vrijblijvend contact op Enven. Onze adviseurs zijn ervaren in het in goede banen leiden van subsidieaanvragen en zorgen ervoor dat de aanvraag zo concreet mogelijk wordt ingediend. Zo maakt u meer kans op honorering en maximaliseert u het subsidiebedrag. 

 Heeft u interesse in een vrijblijvend adviesgesprek met betrekking tot de SVOH regeling? Neem dan contact op met Enven door op de onderstaande knop te klikken.

Verduurzamingsadvies aanvragen

Over Enven

Enven is een onderscheidend adviesbureau binnen de vastgoedbranche, met ruime ervaring in verduurzaming en energieadvies. In de afgelopen jaren is Enven uitgegroeid tot landelijk specialist voor zowel particulieren als institutionele klanten, zoals gemeenten,  vastgoedbeheerders en bouwbedrijven. Enven werkt enkel met gecertificeerde adviseurs en leidt deze op binnen een eigen interne academy.

Vergelijkbare blogs