18 mei 2023 | Nieuws & Trends

Doe-het-zelf Isolatiesubsidie in Ridderkerk en Albrandswaard

ROTTERDAM, 15 mei 2023 – Enven en de gemeenten Ridderkerk en Albrandswaard introduceren een innovatieve isolatiesubsidie voor doe-het-zelvers, gericht op het versnellen van woningverduurzaming. De pilot focust op financieel kwetsbare huishoudens en biedt verduurzamingsadvies met kortere wachttijden.

Isolatiesubsidie voor doe-het-zelfers

Het is van groot belang om de verduurzaming van woningen in de gemeenten Albrandswaard en Ridderkerk te stimuleren en te zorgen dat dit proces toegankelijk is voor alle woningbezitters, ongeacht hun financiële situatie. Door het bieden van een isolatiesubsidie voor doe-het-zelvers worden drempels weggenomen en kunnen meer huishoudens profiteren van energiebesparende maatregelen.

Dit initiatief pakt niet alleen de krapte in de installatiebranche aan, maar stimuleert ook doe-het-zelfacties en neemt drempels van de ISDE-subsidie weg. Zo hoeven de kosten niet voorgeschoten te worden, maar krijgt de bewoner een waardebon vooraf. En één isolatiemaatregel wordt helemaal vergoed, in plaats van maximaal 30%.  Zo wordt de verduurzaming van woningen toegankelijker en betaalbaarder voor financieel kwetsbare huishoudens.

Boodschappenlijstje én bon

Geselecteerde burgers ontvangen na een huisbezoek van Enven een verduurzamingsadvies, waarin wordt bepaald welke maatregelen mogelijk zijn voor hun woning. Vervolgens krijgen zij van Enven een boodschappenlijstje voor de bouwmarkt en een waardebon waarmee ze de benodigde isolatiematerialen kunnen afrekenen. Hierdoor kunnen zij zelf isolatiemaatregelen uitvoeren, wachttijden voor professionele installatie vermijden en besparen op arbeidskosten. 

Chris Baars, algemeen directeur bij Enven, is enthousiast over de samenwerking met de gemeentes “Deze innovatieve isolatiesubsidie pilot is een uitstekend voorbeeld van hoe gemeenten en bedrijven samen kunnen werken aan een duurzamere toekomst. Het stelt ons in staat om meer huishoudens te helpen met het verduurzamen van hun woning, terwijl we ook bijdragen aan een beter milieu.” 

Het initiatief maakt efficiënt gebruik van de SPUK-gelden, die voor 31-12-24 besteed moeten worden, en dient tevens als testcase voor het omvangrijkere Nationale Isolatie Programma dat tot 2030 loopt.

BAR-organisatie

De gemeenten Barendrecht en Albrandswaard werken ambtelijk samen in de BAR-organisatie. Deze ondersteunt zelfstandige gemeentebesturen van Barendrecht, Albrandswaard en ook Ridderkerk, bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van woon- en leefomgeving. Het betreft een groot gebied met bij elkaar 125.000 inwoners en veel unieke uitdagingen.

Over Enven

Enven is een onderscheidend adviesbureau binnen de vastgoedbranche, met ruime ervaring in verduurzaming en energieadvies. In de afgelopen jaren is Enven uitgegroeid tot landelijk specialist voor zowel particulieren als institutionele klanten, zoals gemeenten, vastgoedbeheerders en bouwbedrijven. Enven werkt enkel met gecertificeerde adviseurs en leidt deze op binnen een eigen interne academy.

Vergelijkbare blogs