24 oktober 2022 | Nieuws & Trends

Een hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026: dit moet je er over weten

De verduurzaming van woningen van huizen moet in een hoger tempo volgens de minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge. Daarom wordt het vanaf 2026 verplicht voor huiseigenaren om bij vervanging van de cv-ketel een warmtepomp of variant hiervan te installeren. Met deze maatregel wil de overheid een grote stap zetten in de verduurzaming van de huizen in Nederland. Wat dit voor jou als huiseigenaar betekent wordt in deze blog aan je uitgelegd. 

Op dit moment worden ongeveer 95% van de huizen in Nederland verwarmt op basis van gas. Om dit percentage omlaag te brengen worden vanaf 2026 warmtepompen de nieuwe standaard voor het verwarmen van een huis. Een hybride warmtepomp zal voor veel woningen in Nederland geschikt zijn als alternatief voor de cv-ketel, aldus het kabinet. Als je woning niet geschikt is, door de woning bijvoorbeeld slecht gesoleerd is, kan er gekeken worden naar een ander alternatief zoals een aansluiting op het warmtenet of een uitzondering. Of je woning geschikt is of niet wordt vastgesteld door een installateur. Ongeveer drie op de tien huizen in Nederland is niet geschikt voor een hybride warmtepomp. 

Wil je een persoonlijk advies over wat de eerste stap is naar het verduurzamen van jouw woning?

Verduurzamingsadvies aanvragen

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Dit gebeurt doordat een ventilator aan de buitenkant van je huis warmte-energie uit de buitenlucht haalt en dit omzet in bruikbare warmte in je woning. Het water in je radiatoren wordt verwarmd door middel de binnenunit die aangesloten is op de buitenunit. De hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan je cv-ketel. De warmtepomp zal voor het grootse deel van de warmte in je huis zorgen. De cv-ketel helpt alleen als het buiten te koud is en de warmtepomp daardoor niet aan de energiebehoefte kan voldoen. Ook zorgt de cv-ketel (bijna altijd) voor warm water in de badkamer en keuken in een hybride opstelling.

Een hybride warmtepomp zorgt ervoor dat er ongeveer 60 procent minder aardgas wordt verbruikt voor de verwarming van je huis. Dit maakt het een goede tussenstap richting een huis zonder aardgas verbruik.  

Kosten hybride warmtepomp 

De kosten voor een hybride warmtepomp liggen volgens de milieu centrale tussen de 5000 en de 7000 euro. Het is mogelijk om subsidie te krijgen: gemiddeld gaat dit om 30% van de kosten voor een hybride warmtepomp. Daarnaast bespaar je met een hybride warmtepomp op je gasverbruik, doordat het verbruik hiervan ongeveer 60% lager is. Door de stijgende gasprijzen verdient een hybride warmtepomp zichzelf sneller terug.

Het vervangen van je traditionele cv-ketel voor een hybride warmtepomp of een variatie daarop zorgt ervoor dat er minder fossiele energie verbruikt wordt in jouw woning. Dit kan ervoor zorgen dat je huis een beter energielabel krijgt. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Er zijn veel verduurzamingsmogelijkheden die er voorzorgen dat je huis energiezuiniger wordt.

Wil jij persoonlijk advies van een van onze gecertificeerde adviseurs over welke mogelijkheden er voor jouw woning zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ik wil contact opnemen

Vergelijkbare blogs