20 oktober 2023 | Nieuws & Trends

Het effect van labelwaarde en puntentelling op de huurprijs

De invoering van het Programma Betaalbaar Wonen heeft ernstige gevolgen voor de financiële gezondheid van de vastgoedsector. In dit artikel ontdek je hoe het verduurzamen van woningen een oplossing kan zijn om de gewenste huurprijzen te handhaven.

De nadelige effecten van Betaalbaar Wonen

Per 1 januari 2024 wil Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) de wetgeving voor huren in het middensegment reguleren. De plannen zijn gepresenteerd in het Programma Betaalbaar Wonen. Met Betaalbaar Wonen wil de minister, onder andere, zorgen dat meer mensen met een middeninkomen een betaalbare woning kunnen vinden en daarnaast de te hoge woonlasten van mensen met een laag inkomen aanpakken. 

Onderdeel van de plannen is echter het doortrekken van het woningwaarderingsstelsel (WWS) tot 187 punten, ofwel een maximale huur van €1000. Daarbij komt kijken dat de 33% cap op de WOZ die per 1 mei 2022 is ingevoerd grote invloed heeft op de uiteindelijke huurprijs, waardoor veel woningen onder de liberalisatiegrens gaan vallen. Zo gaan veel vrije sector huurwoningen opeens tot het gereguleerde segment horen. Voor veel verhuurders is dit een oneerlijke bijwerking dat financieel veel nadelige gevolgen met zich meebrengt. 

Verduurzamen als oplossing

Voor verhuurders die zich zorgen maken om de gepresenteerde plannen is er gelukkig een mogelijke oplossing. De terugval in het puntenaandeel van de WOZ-waarde kan gecompenseerd worden door het treffen van verduurzamingsmaatregelen. 

Hoe dat zit? In het WWS krijgt een woning punten voor het aantal vierkante meters, de voorzieningen, de hoogte van de WOZ-waarde en het energielabel. Ter illustratie: voor woningen met een oppervlakte* > = 40 m² geldt het volgende puntenaantal per energielabel:

EnergielabelEengezinswoningMeergezinswoning/Duplexwoning
Label AA++4440
Label A+4036
Label A3632
Label B3228
Label C2215
Label D1411
Label E85
Label F41
Label G00

Bron: Beleidsboek waarderingsstelsel zelfstandige woonruimte (mei 2021)

Afhankelijk van de beginsituatie kan een zo hoog mogelijk energielabel ervoor zorgen dat de woning alsnog boven de liberalisatiegrens blijft en een hogere huur kan worden gevraagd. 

Energielabels en verduurzamingsadvies aanvragen

Om te bepalen hoeveel punten er gescoord kunnen worden met verduurzamen, kunnen verhuurders het beste een nauwkeurige meting laten uitvoeren door een gecertificeerde EPA-adviseur van Enven. 

Naast het vaststellen van het huidige energielabel kunnen onze adviseurs ook een rapportage met uitgebreid verduurzamingsadvies verzorgen waarin inzichtelijk wordt gemaakt wat de mogelijkheden zijn om een zo hoog mogelijk energielabel te verkrijgen.

Ook voor het WWS kunnen verhuurders terecht bij Enven. Onze adviseurs bepalen de huurpunten en leggen deze vast in een officieel rapport.

Partnerprogramma

Enven staat binnen de vastgoedbranche bekend om haar partnerprogramma. Zakelijke partners van Enven profiteren van veel voordelen, zoals snellere service, lagere kosten en de beste voorwaarden binnen de branche. In veel gevallen is het plannen van een bezoek door een gecertificeerde adviseur al mogelijk binnen 5 werkdagen.

Vastgoedbeheerders die zich willen aansluiten bij Enven kunnen dat eenvoudig regelen door een bezoek te brengen aan de hiervoor speciaal ingerichte pagina. Hier staat alle informatie over voordelen van een samenwerkingsverband met Enven.

Word partner van Enven

Over Enven

Enven is een onderscheidend adviesbureau binnen de vastgoedbranche, met ruime ervaring in verduurzaming en energieadvies. In de afgelopen jaren is Enven uitgegroeid tot landelijk specialist voor zowel particulieren als institutionele klanten, zoals gemeenten,  vastgoedbeheerders en bouwbedrijven. Enven werkt enkel met gecertificeerde adviseurs en leidt deze op binnen een eigen interne academy.

Vergelijkbare blogs