20 oktober 2023 | Nieuws & Trends

Meerderheid kantoren riskeert boete vanwege energielabel

ROTTERDAM, 10 juni 2022 – Om permanente sluiting of een torenhoge boete te voorkomen, moeten alle kantoren per 1 januari 2023 het energielabel C of hoger hebben. Uit recente cijfers van RVO blijkt dat meer dan de helft van de kantoorpanden nog niet voldoet aan de nieuwe harde eis.

Tijd dringt voor kantoorgebouwen

Slechts 46% van de kantoren in Nederland heeft op dit moment energielabel C of beter. Dit betekent dat er in de tweede helft van 2022 de vraag naar verduurzamingsadvies alleen maar gaat stijgen. Dat terwijl er nu al lange wachtrijen zijn voor het verkrijgen van een energielabel.

Volgens de wet moeten alle kantoorgebouwen met een oppervlakte groter dan 100m2 vanaf 1 januari 2023 het energielabel C of hoger hebben. Bedrijven die hier té laat aan beginnen, riskeren zware sancties, waaronder verplichte sluiting en een boete die kan oplopen tot 81.000 euro.

Bedrijven die tot het laatste moment wachten nemen onnodig veel risico, aldus Chris Baars, algemeen directeur bij Enven, toonaangevend specialist op het gebied van energielabels en energieadviezen in Nederland. “Meten is weten. Het is op het oog onmogelijk te bepalen of een pand voldoet aan de voorwaarden. Daarom is het cruciaal dat verhuurders op tijd beginnen met het aanvragen van een energielabel, zodat ze ook tijdig kunnen beginnen met de nodige aanpassingen.”

Gecertificeerde adviseurs met specialistische kennis

Voor het vaststellen van een energielabel is een EPA-U adviseur nodig. De gecertificeerde adviseurs van Enven kunnen naast het vaststellen van het energielabel, ook een rapportage met uitgebreid verduurzamingsadvies – inclusief energielabel C garantie – verzorgen. Een belangrijk voordeel, want vastgoedbedrijven en ondernemers die hun kantoorpanden willen verduurzamen zijn vaak onvoldoende ingelicht over de mogelijkheden en uitzonderingen. Chris Baars: “Een voorbeeld hiervan is het gebruik van hernieuwbare energie dat nu wel een rol mag spelen terwijl dat in de vorige richtlijnen nog niet het geval was.” 

De algemene uitzonderingen zijn terug te vinden in de beslisboom van de RVO. Het beste is uiteraard om professioneel verduurzamingsadvies in te winnen bij een gecertificeerd energieadviseur.

Energielabel aanvragen voor zakelijk vastgoed

Op de website van Enven is alle informatie te vinden over het aanvragen van een energielabel en/of verduurzamingsadvies voor zakelijk vastgoed. Ook kunnen ondernemers bellen naar 085 800 0422 om gelijk in contact te komen met een gecertificeerd EPA-U adviseur.

Energielabel aanvragen 

Over Enven

Enven is een onderscheidend adviesbureau binnen de vastgoedbranche, met ruime ervaring in verduurzaming en energieadvies. In de afgelopen jaren is Enven uitgegroeid tot landelijk specialist voor zowel particulieren als institutionele klanten, zoals bijvoorbeeld gemeenten,  vastgoedbeheerders en bouwbedrijven. Enven werkt enkel met gecertificeerde adviseurs en leidt deze op binnen een eigen interne academy.

Vergelijkbare blogs