4 juli 2022 | Nieuws & Trends

Succesverhaal: jaren’ 30 woning van label E naar A+++

ROTTERDAM, 4 juli 2023 – Laat je inspireren door het verhaal van Maikel Ruhl, die een jaren ’30 woning omtoverde van energielabel E naar A+++. Lees over het renovatieproces, de uitdagingen en de indrukwekkende resultaten van deze verduurzaming.

De uitdaging: een jaren ‘30 woning renoveren

In 2019 kocht Maikel Ruhl een woning uit 1930 in Voorburg met energielabel E. De gedateerde woning had een dringende behoefte aan een complete renovatie. Het doel was om de woning niet alleen cosmetisch te verbeteren, maar ook om de duurzaamheid en energie-efficiëntie aanzienlijk te verhogen.

Tegenwind: overwinnen van weerstand en scepsis

Tijdens het renovatieproces stuitte Maikel Ruhl op weerstand van verschillende betrokken partijen. Aannemers en installateurs betwijfelden de noodzaak van bepaalde duurzaamheidsmaatregelen en het bereiken van de nieuwbouwstandaard in plaats van de renovatiestandaard. Desondanks heeft Maikel zijn visie doorgezet.

Isolatie: de basis voor energie-efficiënte

De renovatie omvatte het volledig strippen van de woning, het vervangen van alle leidingen en installaties en het isoleren van alle vloeren, gevels en het dak. Zo werd de betonvloer op de begane grond gesloopt en kwam daar een geïsoleerde vloer, voorzien van vloerverwarming, voor terug. De gevels en het dak werden van binnenuit geïsoleerd, waarbij respectievelijk R-waarden van 5 en 6 werden bereikt. Ook de dakkapellen werden opgehoogd en extra geïsoleerd.

Energievoorziening: zonnepanelen en duurzame systemen

De dakpannen, panlatten en tengels werden vervangen om daar vervolgens zonnepanelen op te installeren. Tussen de verdiepingsvloeren werd een R-waarde van 4 gerealiseerd zodat ook per verdieping verwarmd kan worden en alle plafonds werden vervangen. Verder werd de complete riolering vernieuwd en werd er een warmteterugwinningssysteem (WTW) voor de douche geïnstalleerd.

Comfort en efficiënte: ventilatie en verwarming

De woning werd uitgerust met een CO2-gestuurde balansventilatie, waarmee elke kamer afzonderlijk van verse lucht kon worden voorzien. Een hybride warmtepomp werd toegevoegd, samen met voldoende zonnepanelen om de warmtepomp te ondersteunen. De verwarming werd volledig vervangen, inclusief alle leidingen en radiatoren, die werden omgezet naar convectoren met ingebouwde ventilatoren.

Resultaten

Na een jaar van renovatie en investeringen in duurzaamheid is de woning volledig getransformeerd. Enven heeft het energielabel van de woning opnieuw beoordeeld, wat resulteerde in een indrukwekkend energielabel A+++. Maikel Ruhl is zeer tevreden met het eindresultaat en de verhoogde energie-efficiëntie van zijn woning.

Deze casestudie is een krachtig voorbeeld van wat mogelijk is met doorzettingsvermogen en een duidelijke visie op duurzaamheid. Het benadrukt het belang van samenwerking tussen huiseigenaren, adviseurs en aannemers om de transitie naar een duurzame samenleving te realiseren en dient als een bron van inspiratie en motivatie voor anderen die overwegen hun woning te verduurzamen.

Verduurzaam uw woning met Enven

Enven is de ideale partner voor woningeigenaren die overwegen hun huis te verduurzamen, maar twijfelen over de haalbaarheid en mogelijkheden, vooral als het gaat om oudere woningen. Als specialist in verduurzamingsadvies en energielabels, kunnen wij u helpen uw visie op een duurzame woning te realiseren. 

Neem vandaag nog contact op met Anne-Marie van Dalen, commercieel manager bij Enven, voor al uw vragen over verduurzaming en hoe wij u kunnen begeleiden bij het transformeren van uw woning. Samen zetten we een grote stap richting een duurzamere toekomst voor ons allemaal.

Over Enven

Enven is een onderscheidend adviesbureau binnen de vastgoedbranche, met ruime ervaring in verduurzaming en energieadvies. In de afgelopen jaren is Enven uitgegroeid tot landelijk specialist voor zowel particulieren als institutionele klanten, zoals gemeenten, vastgoedbeheerders en bouwbedrijven. Enven werkt enkel met gecertificeerde adviseurs en leidt deze op binnen een eigen interne academy.

Vergelijkbare blogs