9 september 2023 | Nieuws & Trends

Verhuur woningen met slecht energielabel vanaf 2030 verboden

Particuliere verhuurders en woningcorporaties mogen vanaf 2030 geen woningen meer verhuren met een energielabel E, F, of G. In Nederland hebben zo’n 580.000 huurwoningen een ‘slecht’ energielabel. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om de verduurzamingskosten te financieren.

Het voornemen om het verhuren van woningen met slechte energielabels te verbieden komt voort uit de in juni 2022 gepresenteerde verduurzamingsplannen van minister de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). Een eerder gemaakte afspraak met woningcorporaties om woningen met slechte energielabels vanaf 2028 uit te faseren wordt hiermee een wettelijke verplichting die ook voor particuliere verhuurders geldt. 

Financieren van verduurzamingsmaatregelen

Voor particuliere verhuurders kan het verduurzamen van woningen ten tijde van hoge inflatie niet financieel haalbaar lijken. Maar dat beeld klopt niet. Er zijn veel regelingen en subsidies waar verhuurders gebruik van kunnen maken.

Het weren van deze woningen gaat gepaard met maatregelen die ervoor moeten zorgen dat verduurzaming makkelijker wordt. Zo is er een Nationaal Isolatieprogramma gelanceerd met als doel voor het jaar 2030 ruim 2,5 miljoen woningen te isoleren. Ook wil het kabinet tegen die tijd 1 miljoen hybride warmtepompen in de bestaande bouw installeren.  

Het kabinet heeft voor private verhuurders een subsidiepot met een bedrag van ongeveer 120 miljoen euro geopend. Deze is tot 2025 beschikbaar. 

Enven biedt eerste hulp bij verduurzamingsvraagstukken

Het verduurzamen van woningen is een technisch proces waarbij veel komt kijken. Het is voor verhuurders vaak ook niet duidelijk voor welke subsidies ze wel of niet in aanmerking komen, en wat de verschillende eisen zijn per subsidieregeling.

Dat verduurzamen nodig is is duidelijk, maar hoe pak je dat aan? Waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je in aanmerking komt voor financiële ondersteuning? Met dit soort vragen kun je als verhuurder het beste terecht bij een gecertificeerd energieadviesbureau. 

Bent u een particuliere of kleine verhuurder, en ben je benieuwd naar de mogelijkheden om financieel verantwoord te verduurzamen? Neem dan vrijblijvend contact op met Enven.

Neem contact met ons op

Kijk ook op onze website voor informatie over het aanvragen van:

Over Enven

Enven is een onderscheidend adviesbureau binnen de vastgoedbranche, met ruime ervaring in verduurzaming en energieadvies. In de afgelopen jaren is Enven uitgegroeid tot landelijk specialist voor zowel particulieren als zakelijke klanten. Enven werkt enkel met gecertificeerde adviseurs en leidt deze op binnen een eigen interne academy.

Vergelijkbare blogs