11 augustus 2022 | Over ons

Een huis verduurzamen doe je zo

Beginnen met het verduurzamen van je huis; een goede keus! Het is goed voor het milieu en kosteneffectief. Je woning verduurzamen is een nieuwe manier om het wooncomfort een boost te geven. Isoleren, warmtepompen, groene energie, zonnepanelen. Erg veel mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Wij helpen je om een goede start te maken!

Aardgasvrij

Een belangrijk onderdeel van het verduurzamingsproces is aardgasvrij maken van je woning. Nederland gaat namelijk langzaam maar zeker van het gas af en dat betekent ook dat woningeigenaren hier in mee moeten gaan. Dit proces begint met goede ventilatie en isolatie. Wanneer deze zaken op orde zijn, heb je veel minder energie nodig om het huis te verwarmen. Het aardgasvrij maken van je huis klinkt als een flinke klus. Wij van Enven raden je aan om het niet in één keer te doen. Door eerst maatregelen te nemen en later pas te kijken naar duurdere opties, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, verduurzaam je je huis heel efficiënt. Een aantal slimme stappen die je kunt doorlopen staan hieronder voor je opgesomd:

  • Bekijk de isolatie van je huis: regelmatig hebben mensen het idee dat hun woning goed geïsoleerd is. In praktijk valt dit echter vaak tegen.
  • Start met wat kleine verbeteringen: Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bevestigen van een brievenbusborstel of maak naden en kieren dicht. Deze aanpassingen zijn helemaal niet duur en leveren al een flinke besparing op.
  • Ontbreekt er ergens nog isolatie? Los dit direct op! Wij geven je de tip om te kiezen voor goede isolatie; dit is namelijk erg duurzaam en het bespaart je op je energierekening. Ben je van plan je huis te gaan verbouwen? Neem dan de isolatie mee en besteed extra aandacht aan bijvoorbeeld het leggen van vloerverwarming of dakisolatie.
  • Ventilatie is ook een belangrijk onderdeel. Met slimme en goede ventilatie heb je minder tocht in huis. Zo is je huis sneller warm en gebruik je minder energie.
  • Wanneer de isolatie op orde is, kun je gaan denken aan duurzame verwarming. Dit is bijvoorbeeld een warmtepomp of warmtenet met lage temperatuur.

Dit kun je nog meer doen om je huis te verduurzamen

Wanneer de gehele isolatie en ventilatie op orde is kun je aan de slag met verschillende duurzaamheidsmaatregelen. Zonnepanelen is een hele mooie stap, je kunt dan namelijk zelf je elektriciteit opwekken. Dit is erg gunstig wanneer je een elektrische warmtepomp hebt of wellicht wil gaan aanschaffen. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal elektriciteit dat je huis verbruikt. Een zonnepaneel in Nederland levert gemiddeld 250 Wp op. Dit betekent dat je per persoon gemiddeld vijf tot zes zonnepanelen nodig zult hebben. Wil je erachter komen hoeveel jouw huis er nodig heeft? Laat je door ons adviseren!

De zonnepanelen hebben ervoor gezorgd dat je nu zelf elektriciteit opwerkt. Nu wordt het ook aantrekkelijker om een elektrische warmtepomp aan te schaffen. Er zijn twee mogelijkheden: een hybride warmtepomp of een volledige elektrische warmtepomp. De hybride waterpomp is momenteel het meest interessant omdat het relatief goedkoop is. De tweede optie is een stuk duurzamer omdat deze ervoor zorgt dat je volledig gasvrij bent.

Een mooie aanvulling op de warmtepomp is de zonneboiler. In de zomer verzorgt deze boiler er namelijk voor dat bijna al het water wat je nodig hebt, verwarmt wordt. In de winter springt de warmtepomp bij. Een belangrijk voordeel van de zonneboiler is dat dat je warmtepomp hierdoor minder elektriciteit verbruikt. Een tip van ons! Soms loont je huis er niet voor om een zonneboiler te combineren met een warmtepomp. Waarom niet? Wanneer je al zonnepanelen hebt liggen, is het soms voordeliger om nog een paar panelen extra te kopen om genoeg elektriciteit op te wekken voor het gebruik van de pomp. Je bespaart dan geld.

Ik wil verduurzamen

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en zou je graag willen weten welke stappen je moet zetten om jouw huis te verduurzamen? Wacht niet langer, vraag makkelijk en snel verduurzamingsadvies aan en wij bespreken heel graag alle mogelijkheden met je. We zijn er om je te helpen.

Verduurzamingsadvies aanvragen

Vergelijkbare blogs

Met ons meegroeien

Met ons meegroeien

Verschillende interne EP (EnergiePrestatie) trainingen en de focus op kennis en ambitie dragen bij aan een snelle groei van Enven.

Lees meer