14 februari 2023 | Over ons

Enven, uw partner voor nieuwbouw!

Sinds 1 januari 2021 moeten vergunningaanvragen voor nieuwbouw voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Het doel van BENG is het stimuleren van energie-efficiënte en milieuvriendelijke nieuwbouwprojecten. De kern hiervan is het terugdringen van de CO2-uitstoot van alle nieuwe gebouwen. 

Van stedenbouwkundigen en ontwerpers tot architecten, aannemers en installateurs. Om te kunnen voldoen aan de BENG-eisen moeten alle betrokken partijen die samenwerken aan een nieuwbouwproject een sterke focus leggen op drie aandachtsgebieden:

  • Het terugdringen van de energiebehoefte van gebouwen
  • Het beperken van het fossiel energieverbruik
  • Het stimuleren van hernieuwbare energie

Onafhankelijk energieadvies is noodzakelijk

Zowel bij het indienen van een vergunningsaanvraag als bij de oplevering van het project, vindt er een toetsing plaats om te kijken of er voldaan is aan de BENG-eisen. Het is daarom van uiterst belang om tijdens het gehele traject te rekenen op vakinhoudelijke kennis van gecertificeerde energieadviseurs.

Energielabel bij vergunningaanvraag en oplevering

Sinds de invoering van BENG is het verplicht om bij de aanvraag van een omgevingsvergunning een voorlopig energielabel in te dienen. Bij het opleveren van het project is daarentegen een definitief energielabel verplicht. Dit definitieve energielabel geeft aan hoe energie-efficiënt het gebouw is en of er gebouwd is zoals ingediend in de aangevraagde omgevingsvergunning.

Enven, uw partner voor nieuwbouw

Het is nooit te vroeg om advies te vragen. Wel is het soms te laat. Om er zeker van te zijn dat een project voldoet aan de BENG-normen is het belangrijk om al tijdens de ontwerpfase te beginnen met het controleren daarop. De specialisten van Enven zijn ervaren in het adviseren van architecten en projectontwikkelaars over de duurzaamheid van een pand; voor, tijdens en na de bouwfase. 

Werkt u aan een nieuwbouwproject en is er behoefte aan een sparringpartner met expertise in duurzaam bouwen? Neem dan contact op met Enven.

Word partner van Enven

Over Enven

Enven is een onderscheidend adviesbureau binnen de vastgoedbranche, met ruime ervaring in verduurzaming en energieadvies. In de afgelopen jaren is Enven uitgegroeid tot landelijk specialist voor zowel particulieren als institutionele klanten, zoals gemeenten,  vastgoedbeheerders en bouwbedrijven. Enven werkt enkel met gecertificeerde adviseurs en leidt deze op binnen een eigen interne academy.

Vergelijkbare blogs

Met ons meegroeien

Met ons meegroeien

Verschillende interne EP (EnergiePrestatie) trainingen en de focus op kennis en ambitie dragen bij aan een snelle groei van Enven.

Lees meer